Categorii
Skip Navigation Links
»
Blogul Optica Iris » Recomandari » Tipuri de ocluzoare folosite in terapiile ortoptice

Tipuri de ocluzoare folosite in terapiile ortoptice

Exista anumite afectiuni ale ochilor precum ambliopia, strabismul sau diferite operatii  oculare a caror tratamente necesita acoperirea unui ochi. De obicei, aceste tratamente se fac cu ajutorul unui plasture autoadeziv numit ocluzor.
In cazul in care un copil sau un adult sufera de una dintre aceste afectiuni de vedere, ocluzorul face parte din prima etapa a terapiei ortoptice de corectare a vederii lui.

Ce este ocluzorul?

Ocuzorul este un plasture autoadeziv, pentru ochi sau pentru ochelari, folosit in tratarea unor afectiuni de vedere. In functie de tratamentul recomandat de medicul specialist oftalmolog, pacientii pot purta, in general, doua tipuri de ocluzoare: ocluzor pentru lentila ochelarilor de vedere si ocluzor pentru ochi. In cele ce urmeaza va prezentam principalele lor caracteristici si modul lor de aplicare.

Ocluzorul pentru lentila ochelarilor de vedere

Ocluzorul pentru lentila ochelarilor de vedere, cunoscut in domeniul optic sub denumirea de filtru, se aplica direct pe lentila ochelarilor de vedere, cu scopul de a stopa vederea ochiului sanatos. In tara noasta cel mai des utilizat ocluzor pentru lentila este Filtru Ryser. In functie de gravitatea problemei medicale si de acuitatea vizuala a pacientului, exista mai multe tipuri de astfel de filtre*.
*La Optica Iris se gasesc 5 tipuri de filtre Ryser: 0.2, 0.3, 0.4, 0.6 si 0.8. Filtru are o dimensiune standard de 2.5 cm x 2.5 cm, fiind astfel potrivit atat pentru ochelarii de copii, cat si pentru cei de adulti.

Aplicarea filtrului pentru lentila ochelarilor de vedere

Aplicarea filtrului Ryser

Pasul 1. Desenati pe filtru conturul lentilei pe care urmeaza sa fie lipit;
Pasul 2. Decupati filtrul dupa conturul desenat astfel incat sa obtineti forma lentilei pe care urmeaza sa fie lipit;
Pasul 3. Curatati si degresati foarte bine lentila pe care urmeaza sa fie lipit;
Pasul 4. Lipiti filtrul pe partea interioara a lentilei, dinspre 
marginea ramei spre puntea nazala, presand usor pana cand dispar toate bulele de aer dintre lentila si filtru;

Ocluzorul pentru ochi

Ocluzorul pentru ochi este un plasture autoadeziv ce se aplica direct pe ochi, cu scopul de a stopa vederea ochiului sanatos, stimuland astfel ochiul bolnav.
Pentru copii, cel mai adesea acest tip de ocluzor se prescrie pentru terapiile ortoptice ale strabismului si ambliopiei. Cele mai utilizate astfel de ocluzoare pentru copii sunt ocluzorul autoadeziv din bumbac Ortopad si ocluzorul din silicon.

Pentru adulti, ocluzorul este prescris pentru acoperirea ochiului in urma unui transplant de cornee. In tara noastra, cel mai recomandat de catre medicul specialist oftalmolog este ocluzorul pentru adulti Ortolux Air de la Master Aid. Odata aplicat, plasturele protejeaza ochiul impotriva impuritatilor din aer si a unei posibile raniri. Plasticul transparent din centrul ocluzorului ofera o vedere buna, iar gurile din lateralele plasticului ofera ventilatia ochiului, evitandu-se astfel abururea plasticului.

Aplicarea ocluzorului pentru ochi

Aplicarea ocluzorului pentru ochi Ortopad

Pasul 1. Indepartati ochelarii de vedere de la ochi si degresati zona ochiului pe care urmeaza sa fie aplicat ocluzorul.
Pasul 2. Dezlipiti folia de pe partea autoadeziva a ocluzorului.
Pasul 3. Fixati ocluzorul pe ochiul care trebuie acoperit cu partea ingusta inspre nas si partea lata spre tampla, presand usor.
Pasul 4. Puneti ochelarii de vedere la loc pe ochi, fixandu-i astfel incat ocluzorul sa nu incomodeze la purtare.

Indiferent de tipul de ocluzor folosit, pentru lentila ochelarilor sau pentru ochi, medicul specialist oftalmolog recomanda respectarea cu strictete a indicatiilor de purtate a acestuia pentru o eficienta cat mai mare in corectarea problemelor de vedere si pentru evitarea altor complicatii.






Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!

Nume*
E-mail (nu va fi facut public)
Comentariu*