Categorii
Skip Navigation Links
»
Blogul Optica Iris » Sfaturi utile » Istoria ochelarilor pentru schi

Istoria ochelarilor pentru schi

Istoria ochelarilor pentru schi merge cu cativa mii de ani inapoi in timp, la ochelarii eschimosilor, cunoscuti sub denumirea de „ochelari de zapada”. De-a lungul timpului, insa, tehnologia si materialele din care sunt realizati ochelari pentru schi a evoluat pana la formele complexe in care ii stim in prezent. In cele ce urmeaza iti prezentam o evolutie sumara a acestor ochelari absolut necesari pe partia de schi.

Anii 2000 i. Hr

Potrivit Colegiului Optometristilor din Marea Britanie, primele forme de ochelari folositi pentru protejarea de lumina soarelui ce se reflecta in zapada au fost inventate de catre eschimosii, care ii numeau ochelari pentru zapada. Acestia au fost realizati cu aproximativ 2.000 ani i.Hr (aprox. 4000 de ani in urma). Cunoscuti ca si "Iggaak", in dialectul nativ din America de Nord, ochelari erau purtati de catre triburile de echimosi din Antarctica, Canada si Groenlanda pentru a-si proteja ochii de lumina soarelui ce se reflecta in zapada, facandu-i pe departe cea mai veche forma de ochelari de protectie a vederii din lume. Ochelarii, realizati din lemn, erau dreptunghiulari si ingusti, acoperind doar ochii, singurele orificii fiind doua fante orizontale foarte inguste prin care eschimostii puteau vedea fara insa ca razele soarelui sa ii orbeasca.

Anii 1200-1600 i.Hr

Alte forme de ochelari pentru zapada au fost descoperite aproximativ intre anii 1200 si 1600 i.Hr. Acestia erau realizati manual din oase, fildesi, piele sau lemn, de catre vanatorii eschimosi din triburile Inuit, Yupik si Aleut. Unii ochelari erau mai mari si mai ovali, pentru a se potrivi mai strans cu fata. Majoritatea lor au pastrat, insa, cele doua fante orizontale inguste prin care oamenii puteau vedea. Pe langa protectie, acesti ochelari le-au imbunatatit echimosilor si acuitatea vizuala.

Anii 1845 – 1911

Anii 1845 – 1911 reprezinta perioada celor mai multe explorarii ale taramurilor inzapezite. In expeditii precum „Ultima expeditie a lui John Franklin: Exploatarea pasajului nord-vestic al Arcticii canadiene (1845)”, „Fridtjof Nansen: Traversarea Groenlandei (1888)”, „Fridtjof Nansen: Expeditia la Polul Nord (1893–1896)”, „Expeditia Belgica – Exploatarea Antarcticii (1897–1901)” sau „Expeditia Roald Amundsen la Polul Sud (1910 – 1911)”, exploratorii au purtat ochelari de zapada, inspirati de cei ai eschimosilor, pentru a-si proteja ochii. In aceasta perioada au aparut si ochelarii de zapada cu lentile rotunde si colorate, cu rame realizate din piele.

Evolutia ochelarilor pentru schi de-a lungul timpului

 
Evolutia ochelarilor pentru schi de-a lungul timpului
 

Anii 1920 – 1940

Apar primele forme ale ochelarilor pentru schi. Primele modele aveau lentile colorate din platic si „aripioare” pentru tample. Ramele ochelarilor pentru schi erau realizate din piele sau cusaturi moi si flexibile, pentru cofort si o fixare mai buna pe cap. Tot acum sunt inventate si primele sisteme de ventilatie a ochelarilor pentru schi. Acestia aveau „aripioare”  laterale care erau perforate cu mici gaurele prin care circula aerul.

Anul 1956

In anul 1956 compania din domeniul opticii UVEX Grup realizeaza primele modele de ochelari de schi cu protectie pentru nas. Lentilele acestora aveau forma semi-sferica, era realizate din plastic transparent, dintr-o singura bucata si semanau cu un „scut” pentru ochi, asemanator celor de la castile motociclistilor.

Anul 1965

In anul 1965, Bob Smith, ortodont si pasionat de schi, a inventat ochelarii pentru schi cu lentile termice etanse si rame cu spuma de aerisire anti-aburire. Practic acesta reprezinta primul model ai ochelarilor de schi moderni anti-aburire, pe care majoritatea dintre noi ii purtam in prezent. Tehnologia dezvoltata de el pentru ventilarea si etansarea ochelarilor este folosita si in prezent de producatorii de ochelari de schi.

Prezent

Evolutia in domeniul optic si in cel tehnologic duce la imbunatatirea continua a tehnicii de realizare a ochelarilor pentru schi. In prezent, pe piata exista numeroase modelele (si forme) de ochelari pentru schi cu lentile colorate si care au numeroase straturi de tratamente (protectie UV, anti-reflex, efect de oglinda). De asemenea, majoritatea acestor ochelari permit si montarea unei insertii pentru lentile cu dioptrii a ochelarilor schi, care a devenit absolut necesara purtatorilor de ochelari de vedere.
Dupa cum ai aflat, la fel ca si sportul in sine, ochelari pentru schi au in spate o istorie de cativa mii de ani, de la anticii ochelari pentru zapada ai eschimosilor, pana la ochelarii sofisticati din ziele noastre, care ne permit chiar si montarea unor insertii pentru lentilele cu dioptrii. Scopul acestor ochelari ramane insa acelasi: de a ne proteja cat mai bine ochii de razele soarelui, de zapada sau de alte impuritati din aer, oferindu-ne in acelasi timp o vedere perfecta pe partia de schi.





Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!

Nume*
E-mail (nu va fi facut public)
Comentariu*