Categorii
Skip Navigation Links
»
Blogul Optica Iris » Sfaturi utile » 6 semne care indica probleme de vedere la bebelusi

6 semne care indica probleme de vedere la bebelusi

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi ale noastre, iar o vedere buna ne ajuta sa ne dezvoltam armonios inca de la primele zile de viata. Dezvoltarea vederii este un proces de lunga durata, ce incepe imediat dupa nastere si se finalizeaza in jurul varstei de 7-8 ani. De aceea, in calitate de parinte, este important sa urmarim aceasta evolutie, pentru a ne asigura ca micutul nostru vede bine.
Medicii oftalmologi recomanda ca primul control oftalmologic complet sa se realizeze pana la varsta de 2 ani. Insa, aceasta nu este o regula. Daca obeservati anumite semne sau simptome care indica faptul ca cel mic nu vede bine, trebuie sa il duceti in cel mai scurt timp la un control. 
Exista cateva semne care indica probleme de vedere la bebelusi, care va ajuta sa va dati seama daca suspiciunile voastre sunt reale sau nu.
  1. Nu mentine contactul vizual

Inca de la cele mai fragede varste, primele intercatiuni ale bebelusului sunt contactele vizuale cu mama sau cu peroasnele din jur (tata, frati, bunici etc.). Astfel, daca mama sau o alta persoana ce sta in fata copilului si ii arata o jucarie sau un alt obiect iar bebelusul nu urmareste cu privirea ceea ce este in fata lui, atunci trebuie dus in cel mai scurt timp la un control oftalmologic.
  1. Are pupila deschisa la culoare

Un alt semn care indica necesitatea unui control oftalmologic este culoare deschisa a pupilei. In mod normal pupila – „bulina” aflata in centrul irisului, cel care da culoarea ochilor -  are culoarea neagra. Insa, exista anumite boli ale ochilor, precum cataracta, care duc la schimbarea culorii pupilei, fie partial sau total. Daca observi o modificare neobisnuita a culorii pupilei, indiferent de intenstatea noii culori, iti recomandam sa iti programezi bebelusul la un control oftalmologic cat de curand.
  1. Clipeste excesiv sau isi misca necontrolat ochii

Clipitul excesiv sau miscatul rapid si necontrolat al ochilor sunt alte semne ca cel mic ar putea avea probleme de vedere. Daca observi unul dintre aceste comportamente la copilul tau, poate fi un semn ca nu reuseste sa focalizeze corect imaginile din fata ochilor.
  1. Are o pleoapa cazuta

Pleoapa cazuta este unul dintre cele mai simple semne care se pot observa la ochii bebelusului. Desi la prima vedere pare mai mult o problema de estetica, pleoapa cazuta poate afecta vederea celui mic daca apasa prea tare pe ochiului, schimbandu-i curbura naturala sau daca ii acopera partia sau total pupila, zona ochiului responsabila cu focusarea imaginii (vederea).
  1. Ii „fug” ochii

Daca ai observat copilului tau ii „fuge” un ochi, sau ambii, sau ca se uita crucis, este semn ca sufera de strabism. Aceasta afectiune consta in deviatia unuia sau ambilor ochi alternativ din pozitia lor normal. In cazul strabismului, ochii pot „fugii” in orice directie: in interior (spre nas), in exterior (spre tample),  sus sau jos. De asemenea, aceasta afectiune se manifesta si daca ochii sunt “incrucisati”, adica, in timp ce un ochi se uita drept inainte, celalalt ochi este deviat  spre nas.
In primele luni de viata alinierea anormala a ochilor este un lucru obisnuit. Insa, daca aceasta manifestare a ochilor persista si dupa primele 4-6 luni de la nastere, este obligatoriu sa mergeti cu copilul la un consult oftalmolog pediatric.
  1. Ii sunt blocate canalele lacrimale

Blocarea canalului lacrimal este o afectiune oculare care se manifesta, de obicei la bebelusi insa poate fi regasita si la prescolari. Deoarece copiii nu lacrimeaza in primele saptamani de viata, acesata afectiune poate trece neobservata la nastere.
Exista insa cateva semne care indica prezenta acesteia, si anume: lacrimile „baltesc” sau se aduna in coltul interior al ochiului sau la baza acestuia; lacrimile curg pe obraz atunci cand copilul este expus la frig sau vant; ochiul se inroseste sau se produce o secretie mucoasa sau galbuie la baza ochiului. Astfel, daca observe unul dintre aceste semne, iti recomandam sa consulti imediat un medic oftalmolog pediatru pentru diagnostic, indiferent de varsta copilului.
Pe langa aceste semne, prezentate mai sus, medicii oftalmologi recomanda efectuarea unui control oftalmologic cat mai curand si daca bebelusul s-a nascut prematur. Astfel, te vei asigura ca toate organele principale si esentiale ale bebelusului tau functioneaza normal.
Fiecare din aceste semne poate indica o problema de vedere. De aceea, iti recomandam sa nu amani sa iti duci copilul la o consultatie oftalmologica de indata ce depistezi unul dintre ele, pentru a te asigura va vedea bine, pe viitor, chiar daca o perioada va avea nevoie sa poarte ochelari de vedere.





Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!

Nume*
E-mail (nu va fi facut public)
Comentariu*